Menu +

Noorduyn Aircraft Ltd

Noorduyn Aircraft werd in Canada opgericht door de Nederlander Robert B.C. Noorduyn.

Bob Noorduyn werd op 6 april 1893 geboren in Nijmegen. Hij volgde een technishe opleiding in Nederland en Duitsland en kwam in 1913 als technisch tekenaar terecht bij het Britse Sopwith Aviation. In 1917 werkte hij samen met Frits Koolhoven bij British Aerial Transport Company (BAT) om in 1919 over te stappen naar Fokker in Nederland.

Fokker had plannen om in de Verenigde Staten voet aan de grond te krijgen en Bob ging in 1921 naar Teterboro, New Jersey, om daar als bedrijfsleider bij Fokker Aircraft Corporation of America aan de slag te gaan. In 1929 ging Noorduyn werken voor Bellanca.

In 1933 richtte hij samen met Walter Clayton Noorduyn Aviation op dat zich in de voormalige fabriekshallen van Curtiss-Reid in Carterville, Quebeck, Canada vestigde. Hier werd de Noorduyn Norseman geboren, een stoer en stevig bushvliegtuig waarin Noorduyn zijn ervaringen bij Fokker en Bellanca samenbracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Noorduyn Aircraft ook de North American T-6 Texan in licentie die bij de Royal Canadian Air Force en de Royal Air Force bekend stond als Harvard. De productie ging ook na de oorlog door tot het bedrijf in 1946 door Canadian Car & Foundry werd overgenomen. CC&F bouwde de Harvard nog tot in de jaren 50.

 


Bob Noorduyn overleed op 22 februari 1959 in zijn woonplaats South Burllington in de VS. Hij werd 65 jaar.