Menu +

Noorduyn Norseman

De Noorduyn Norseman

 

Na ervaring te hebben opgedaan bij Fokker, Bellanca en Pitcairn-Cierva besloot Bob Noorduyn voor zichzelf te gaan beginnen. Samen met collega Walter Clayton richtte hij in 1933 Noorduyn Aircraft Limited in Montreal, Canada op. In 1935 werd de naam veranderd in Noorduyn Aviation.

Noorduyn ontwierp de Noorduyn Norseman, een robuust bushvliegtuig dat zowel van wielen, drijvers als skies kon worden uitgerust.

De eerste Norseman werd aangedreven door een Wright R-975-E3 Whirlwind en maakte op 14 november 1935 zijn eerste vlucht.

In 1937 kwam de definitieve Norsman IV op de markt met een Pratt & Whitney Wasp S3H-1 dat vanaf 1942 ook, met enige aanpassingen, aan het Amerikaanse leger werd geleverd met de aanduiding UC-64.

Uiteindelijk zin er 904 stuks gebouwd en de productie, die na de oorlog is overgenomen door Canadian Car & Foundrey, duurde tot 1956.

Er heeft een Norseman met Nederlandse roundels gevlogen. Dit toestel werd op Biak op een Amerikaanse dump gevonden en kreeg de registratie PK-Sam. In 1948 nam de M.L. de Norseman over en gaf het de registratie T-400.

De Noorduyn Norseman die door De Vliegtuig Compagnie wordt gerestaureerd werd in 1944 als C-64A aan de United States Army Air Force afgeleverd. Zie ook Onze Norseman.

Bij Aviodrome in Lelystad wordt ook een Noorduyn Norseman in vliegwaardige staat gerestaureerd.